La noi in Moldova acestui fel de mancare i se zice bot. Si se face doar cu cas de oaie framantat cu sare, invelit in mamaliga, i se da forma rotunda si se pune la copt pe plita incinsa pe toate partile. Stiti cat e de delicioasa mamaliga aia coapta pe plita? Mmmm, are o aroma deosebita cum numai la bunica acasa am intalnit. Dar, cum in viata asta m-am mai plimbat pe ici  pe colo, am intalnit si alte variante de bot, sau bulz asa cum  mai e  cunoscut prin alte locuri. Una dintre aceste variante o gasiti prezentata mai jos.

Reteta Bulz Muntenesc

Reteta Bulz Muntenesc

Ingrediente pentru 2 portii:

Ingrediente mamaliga:

  • malai
  • apa
  • sare

Ingrediente bulz:

  • 300 g kaiser
  • 300 g telemea sarata
  • branza de burduf
  • 4 oua

Din primele ingrediente facem o mamaliga mai tare, astfel: punem apa la fiert cca 1,5 litri, 2-3 linguri de faina si un praf de sare. Cand apa incepe sa clocoteasca, punem faina in ploaie si amestecam cu un melesteu sau lingura de lemn, astfel incat aceasta sa nu faca cocoloase; si mai facem o pauza de 2-3 minute, timp in care malaiul o sa fiarba si o sa se umfle, dupa care iar amestecam astfel incat sa nu ramanana cocoloase in mamaliga. In ceea ce priveste proportiile, n-as putea sa va dau reteta exacta pentru ca de fiecare data fac mamaliga din ochi, dar as putea sa va spun ca oricum ar fi, mamaliga poate fi adusa pe drumul cel bun: daca e prea apoasa, mai adaugam malai, putin cate putin si amestecam continuu pana mamaiul e fiert. Daca simtim ca ne spargem capul cu mamaliga noastra si mai mult, mamaliga e cruda, atunci adaugam apa fierbinte si amestecam pana obtinem mamliga perfecta. Chiar daca dam gres o data, de doua, trei, 10 ori, in final o sa obtinem mamaliga perfecta de prima data.

Reteta mamliga

Buuun, dupa ce am terminat cu mamaliga ne ocupam de restul ingredientelor. Kaiserul, il taiem fasii subtiri si il punem intr-o tigaie fara ulei pentru a se praji usor in propria grasime.

kaiser prajit

Mamaliga rezultata o impartim in doua; fiecare bucata o intindem in forma rotunda, peste ea punem in centru branza telemea rasa, branza de burduf, kaiserul prajit, putina telemea din nou si “ambalam” bulz-ul. Cu grija, aducem marginile peste umplutura si sigilam cat mai bine continutul.

Cum prepar bulzul muntenesc acasa

Punem bulzul pe gratarul incins si uns cu ulei sau slaninuta si il coacem pe o parte si pe alta pana cand acesta capata crusta.

Bulz muntenesc la gratar

Servim alaturi de doua oua ochiuri si branza telemea.

Cum sa nu ai pofta la asa ceva?

Bulz Muntenesc