Reteta Ciorba a la Grec
Postat de Larisa pe 2 SepProbabil multi dintre voi, cei care treceti pe aici mai des ati observat pasiunea mea pentru ciorbele drese cu smantana (nu ca ar fi greu de observat). Pentru mine ciorba nu e ciorba daca nu are o lingura (sau mai multe) de smantana. Urmatoarea zeama pe care o sa o postez e o dresala, o reteta moldoveneasca cred, ca toate cunostintele mele din alte zone ale tarii se uita crucis cand le zic de asa ceva. Revenind la reteta de azi, e vorba de o delicioasa ciorba de pui a la grec.
Reteta Ciorba a la Grec
Ingrediente:
- 1 pui
- 3 morcovi
- 1 telina
- 1 ceapa mare
- patrunjel
- 3 galbenusuri
- 300 ml smantana
- o cescuta mica de orez (50-60 g)
- 1 lamaie
- 2-3 linguri de smantana
- 1 ardei gras rosu
- 1 ardei gras galben
Va recomand ca pentru reteta asta sa folositi un pui intreg, sau macar ceva pulpe care sa aiba si os. Nu e neaparat necesar, dar se simte gustul diferit mai ales daca o pregatiti cu un pui fraged de la tara. Orice carne am alege, o punem la fiert cu sare avand grija sa o spumam. Intre timp, pregatim si legumele: jumatate de telina, jumatate din cantitatea de morcov si ceapa le punem la fiert intregi.
Restul legumelor le dam prin razatoare (morcovul) iar telina si ardeii le tocam cubulete.
Cand legumele intregi puse la fiert sunt gata, le scoatem si le pasam cu ajutorul blenderului. Scoatem si carnea pe care o jupim de pe os si pe care o punem inapoi in zeama. Adaugam si legumele taiate cubulete.
Cu 10 minute inainte ca legumele sa fie fierte, adaugam si orezul. Dupa cele 10 minute, adaugam legumele pasate si oprim focul.
Acum putem incepe sa amestecam galbenusurile cu smantana, zeama de lamaie si faina. Omogenizam bine compozitia dupa care in acelasi vas, adaugam treptat cate un polonic de zema din oala cu ciorba si amestecam usor. Dupa ce am pus 4-5 polonice de zeama, putem turna amestecul in oala amestecand usor. Adaugam patrunjelul tocat si ciorba este gata.
Logic ca servim cu ardei iute, de preferat ardei iute murat. Un deliciu, mai ales daca avem langa, o paine buna de casa.
Pofta Buna!
16 comentarii pentru
Reteta Ciorba a la Grec
Comment by Anca on October 4, 2010 at 10:17
Hei, am facut si eu in weekend o ciorba a la grec dupa reteta ta si pot sa spun ca a iesit o nebunie.
Eu am pus cam 5 linguri de smantana pt ca imi place sa fie mai multa.
Comment by Liana on August 10, 2011 at 18:18
Multumim pt reteta!si eu am gatit-o si a iesit minunat 🙂
Comment by Anca Karina on August 11, 2011 at 17:29
O reteta super,o ciorbita tot super.Multumesc frumos.
Comment by daniela on September 9, 2011 at 16:23
acum ma apuc sa fac ciorbita asta:) sa vedem ce va iesi…
Comment by Gabriel on September 10, 2011 at 11:44
Cam cata faina trebuie?
Comment by dana on November 18, 2011 at 12:00
probabil in loc de 2-3 linguri de smantana trebuia faina! asa e? ms
Comment by cata on November 22, 2011 at 15:30
Ciorba “a la grec” eu o fac fara smantana si faina. Fierb puiul ca pentru supa cu o parte din zarzavat intreg si cealalta parte o tai marunt si o calesc in putin ulei. Cand zarzavatul intreg este fiert pe jumatate, adaug si zarzavatul calit. Cand sunt fierte aproape in intregime, strecor supa si o pun inapoi la fiert, cu orezul, spalat si curatat in prealabil, dar nu prea mult, cam o mana de orez. Zarzavatul taiat marunt si carnea curatata de pe oase, le pun in ciorba, abia cand este si orezul fiert, pentru ca ele sunt deja fierte in supa si daca le fierbi prea mult se va face un terci. (supa crema “a la grec” :d). Potrivesc cu sare si piper, dupa gust si adaug zeama de la o lamaie sau chiar 2 (depinde cat de acra o vreau). Mai las sa fiarba putin si ii sting focul. Dupa ce i-am stins focul ii pun leusteanul tocat marunt (de preferat proaspat). O las sa se racoreasca putin, cam 10 min.(sa stea din fiert) Dupa ce a stat din fiert, o dreg, adica bat un ou intreg intr-un vas adanc, o farfurie adanca sau un castron(fara coaja :d), bine, bine, ii pun un pic de apa rece si bat in continuare, in timp ce, cu un polonic, scot din ciorba si torn treptat peste ou, pe care il bat in continuare. (Sa nu va opriti din batut oul, decat cand bagati in ciorba). Dupa ce ati pus 3-4 polonice de ciorba peste oul pe care intre timp l-ati batut, turnati in ciorba avand grija sa amestecati in continuu in ciorba, pt. ca altfel vi se va taia oul si se vor face zdrente de ou si ciorba nu se va albi. La fel si daca nu lasati ciorba sa stea din fiert. Smantana e optionala si se poate servi la masa, pt. cei carora le place ciorba cu smantana. De faina nu cred ca mai este nevoie, pentru ca in ciorba am fiert orez. Eu nu pun faina in ciorbe, decat in cele care se fac cu rantas. Daca pui zarzavat din belsug si carne suficienta, ciorba va fi suficient de deasa si nu mai este nevoie sa o ingrosam cu faina. Pofta buna!
P.S. daca am un pui intreg, de obicei il transez, opresc pulpele si aripile si pun la fiert doar pieptul si spatele. Pulpele si aripiorele le prajesc la cuptor sau la gratar. Astfel ai si felul 1 si felul 2.
Comment by cata on November 22, 2011 at 15:37
Am uitat un mic sfat pentru gospodine. Ceapa va da un gust deosebit supelor si acestei ciorbe si va fierbe si mai usor, daca inainte de a o baga la fiert o coaceti pe o plita. Taiati ceapa in doua si o puneti pe plita pe partea taiata si o lasati sa se rumeneasca bine, dar sa nu se arda prea tare. Puteti pune la fiert si 2 – 3 “catelusi” de usturoi si cateva boabe de piper.
Comment by florina on February 2, 2012 at 15:49
multumesc pt reteta am facut o ciorbita ffff buna mmmmm!!!
Comment by Claudiu on July 11, 2012 at 18:06
si mama m-ia gatito de ziua mea a iesit super:D:D:D
Comment by Larisa on July 17, 2012 at 14:23
super 😀 daca nu ar fi asa cald mai mai ca as face si eu o ciorba 🙂
Comment by lorena on August 2, 2012 at 13:47
ciorba arata demential am si notat reteta ca vreau sa o fac chiar astazi , nu mai am rabdare pana o sa mananc, felicitarile mele pentru aceasta reteta
Comment by Larisa on August 2, 2012 at 13:49
este si foarte buna, sa stii:)
preferata mea dintre toate retetele de ciorba 😉
Comment by mari on August 14, 2012 at 18:09
si eu fac maine aceasta ciorbita si sper sa FIE BUNA …mersi pentru reteta si POFTA BUNA LA TOTI!!!
Comment by michela on October 22, 2013 at 14:39
Ciorba asta este f buna si se cheama ciorba radauteana si provine din bucovina orasul radauti!
Comment by Lori on June 12, 2014 at 14:51
acum am terminat supa, dupa ce adaugam smantana si faina numai trebuie sa fiarba? cum scapi de gustul de faina?… sper sa fie delicioasa, o voi gusta in cateva minute