Reteta Ciorba de Burta
Postat de Larisa pe 12 NovDin categoria ciorbelor cu multa smantana, am mai comis una de curand: ciorba de burta. Negata de unii, adorata de altii aceasta este una dintre cele mai populare retete; o ciorba de burta buna face deliciul unui pranz.
Reteta Ciorba de Burta
Ingrediente:
- o punga de burta prefiarta
- un rasol de vita
- o telina mica
- 3 morcovi
- 3 cepe
- 700-800 g smantana
- 3 galbenusuri
- 2 folii de dafin
- mujdei de usturoi
- otet
- sare, piper alb
Spalam bine rasolul de vita pentru a indeparta toate aschiile de os dupa care il punem la fiert in apa, cca 4 litri, pentru ca o sa scada.
Cand rasolul a fiert, dupa aproximativ 1 – 1,5 h adaugam burta bine spalata si legumele intregi, curatate si spalate. Le lasam la fiert 30 de minute; scoatem legumele si mai lasam burta sa fiarba cu rasolul inca 20-30 de minute, impreuna cu foile de dafin.
Luam oala de pe foc si scoatem rasolul si foile de dafin. Fiecare face cum doreste dar mie imi place sa desprind carnea de pe os, sa o tai fasii subtiri si sa o adaug in oala, alaturi de burta.
Ceapa si telina le pasez cu ajutorul blenderului, adaug peste cele 3 galbenusuri si smantana; mai amestec cateva secunde pentru a se omogeniza totul bine. Legumele pasate au sa dea un plus de savoare si au sa faca ciorba noastra mult mai cremoasa. Peste amestecul astfel obtinut, adaugam cateva polonice de zeama din ciorba pentru a aduce smantana la o temperatura ridicata incet, si astfel sa evitam ca aceasta sa se branzeasca. Dupa ce am adaugat cam jumate din zeama din oala peste smantana, polonic cu polonic, putem adauga amestecul cu smantana peste.
Se acreste dupa gust cu otet si se serveste cu mujdei de usturoi.
Pofta buna!
13 comentarii pentru
Reteta Ciorba de Burta
Comment by Pescar Hoinar on November 14, 2010 at 06:31
In fotografii arata de-ti lasa gura apa. De sarbatori voi incerca sa fac si eu o ciorba de burta. Mersi de idee.
Comment by Radu on November 15, 2010 at 21:22
Adverat zis ca ciorba de burta este una dintre cele mai populare ciorbe de la noi. Nu pot sa spun ca nu inteleg de ce 🙂
Secretul acestei ciorbe consta in oasele de vita care trebuie lasate mult la fiert si care ii dau o savoare minunata ciorbei de burta.
Comment by Larisa on November 16, 2010 at 12:06
Buna Radu 🙂
E adevarat, oasele de vita dau un gust aparte ciorbei de burta. Daaar, ai incercat vreodata ciorba de burta cu oase afumate? Iti zic eu. e delicioasa si daca nu ma crezi, incearca. Si carnea de pe ele da o aroma aparte. Yuuuuumiiiiiii 😀
Comment by karo on November 29, 2010 at 21:44
din experienta proprie, daca vei fierbe burta prefiarta cca. 1 ora( sau mai mult) la final se va transforma intro….piftie, nu va mai fi ciorba de burta! cel mai bine este ca burta prefiarta sa fie adaugata dupa ce a fiert bine rasolul sau oasele de vita! se mai da cateva clocote, dupa care se pune liozonul(amestecul de samantana+ galbenusurile de oua). in timpul firtului se mai adauga boabe de piper iar la final gogosari murati in otet taiti fideluta si….neaparat usturoi pisat( nu mult, dar…cam asta este specificul); cine mai doreste, isi mai poate adauga in farfurie…otet, usturoi, piper si chiar smantana!
SUCCES!
Comment by Larisa on November 30, 2010 at 15:41
Buna Karo 🙂
Cred ca depinde foarte mult de burta pe care o folosim, fie ea si prefiarta. Cea pe care o folosesc eu la ciorba de burta e intr-o punga verde, dar nu as sti sa iti spun de la ce firma e, am uitat. Si te rog sa ma crezi pe cuvant, ca nu se face piftie :D. Oricum, pana la urma tine de gust; noua ne place sa fie mai fiarta.
Cat despre pontul cu gogosarii murati, mersi. Asta nu o stiam. O sa incerc, promit, si revin cu impresii.
Si usturoiul, la mine in farfurie e musai sa fie mult 😀
Mersi de vizita, si te mai astept 🙂
Comment by MirceaA on January 17, 2011 at 14:56
s-ar putea sa iasa buna, dar daca folositi burta prefiarta veti pierde aproape tot gustul de burta. Cea mai buna este burta proaspata si spalata, pe care o gasiti la macelarie,dar trebuie fiarta cam 4-5 ore. Ca oase, o fi bun si rasolul, dar mai bun este genunchiul “cu cheita”… lasa mai multa gelatina. Otetul nu-l puneti in oala, ca “branzeste” smantana. Otetul se pune direct in farfurie, impreuna cu mujdeiul. Pofta buna.
Comment by Larisa on January 21, 2011 at 23:02
Buna Mircea 🙂
Imi cer scuze daca s-a inteles ca otetul il pun in oala, mea culpa, imi asum. Otetul si mujdeiul se pun mereu in farfurie in momentul in care servim. Cat despre burta prefiarta, asa e; ideal ar fi sa folosim burta proaspata dar de cele mai multe ori nu o avem la indemana plus ca traim in era viezei, cand sa stam 5 ore sa pazim burta in oala, nu e el mai practic lucru.
Te mai astept cu impresii si sfaturi aici. oricand gasim orice de invatat de la ceilalti 😉
Comment by giag on June 23, 2011 at 16:01
Eu am incercat mai multe retete de cioba de burta intre care si asta…care mi-a placut tare mult.
Comment by andruskity on September 16, 2011 at 15:00
Buna, dar fatza ciorbei facuta din morcov ras calit ?
nu va place sau de ce nu o faceti?
Comment by Larisa on September 23, 2011 at 23:03
nu am optat atunci pentru ea, dar mai facem si asta la ciorba de burta, din cand in cand
acum, recunosc ca imi place sa fie cat mai alba ciorba de burta 🙂
Comment by elisabeta on November 16, 2011 at 00:03
hola yo soy elisa pero ace mucho años k vivo en españa y me gustado mucho tu ciorba de burta yo si los allecho gracias por tu recetas sigue asi amigo un besooooo
Comment by Bogdan Vodă on January 13, 2013 at 23:01
Această variantă a ciorbei de burtă se apropie cel mai mult de gusturile mele. Eu nu pot omite însă feliuÈ›ele de gogoÈ™ar perpelit în ulei pe care le adaug în ciorbă… Oricum, cred că e o variantă care merită cu siguranță încercată!
Comment by nelu on February 5, 2013 at 19:20
elisabeta ai fost si tu 3 luni in spania si ai uitat sa vorbesti romaneste 🙂 baga o ciorba poate-ti revii !