Gogosile libaneze sunt o varianta foarte buna a gogosilor noastre traditionale, mai ales ca timpul de peparare si asteptare este de cel putin 6-8 ori redus, si asta pentru ca nu necesita timp de framantare si nici timp de crestere a aluatului. Se pot face rapid pentru familie sau pentru musafiri cu doar cateva ingrediente pe care sigur le ai in casa oricand: iaurt, faina, un praf de sare, bicarbonat de sodiu, ulei, zahar, limeta sau lamaie. Se servesc rapid cu inghetata; cred ca ar putea fi servite si cu dulceata chiar. Ingrediente simple, nu? La treaba atunci!
In vara asta am mers in vacanta in Zakynthos, o minunata insula din Grecia. Marturisesc ca pana acum fructele de mare nu erau printre preferatele mele in bucatarie, dar in cele 7 zile petrecute acolo, am mancat zi de zi fructe de mare, cel putin o data pe zi. Printre noile pasiuni gastronomice se numara crevetii si calamarii; daca luna trecuta am gatit o reteta cu creveti astazi a venit randul calamarilor sa fie scosi in prim plan.
P.S.: reteta asta e cu dedicatie pentru draga mea Crenguta
Sarmalutele astea le-am gatit inca de la Paste si zilele astea ma bate gandul sa le fac din nou; vedem ce ganduri culinare imi mai trec prin minte in weekend. Printre altele, imi permit sa le mai laud odata, atat ca gust cat si ca aspect. Pana acum am mai facut sarmalute des, dar niciodata nu le-am pus pe site pentru ca erau cam mari si nu foarte aspectuoase. Astea in schimb sunt asa frumoase incat nu imi venea sa le mai mananc. Secretul a stat in foile de varza murata; fiind mai mai le-am manevrat mai bine si am reusit sa scot la final sarmalute mici si dragute. Si foarte gustoase.
Reteta Sarmale in foi de varza murata
Ingrediente sarmale:
1, 3 – 1,5 kg carne tocata amestec porc si vita
2/3 cana de orez cu bob rotund
3 cepe porivite
3 morcovi potriviti
2 legaturi de patrunjel
1 legatura de marar
2 oua
foi de varza murata (1 varza mare sau doua mai potrivite)
Ceva bun pentru seara din categoria retete rapide, usor de preparat si fara prea mari pretentii; nu ai scuza sa nu gatesti, pentru ca sigur gasesti prin casa ingredientele de care ai nevoie.
Craciunul se apropie cu pasi repezi; de fapt, scriind aceeasta reteta imi dau seama ca mai avem doar 35 de zile la dispozitie pentru ales cadouri, planuit vacanta de Craciun si pus la punct masa de Craciun. Ei da, masa de Craciun este foarte importanta. De la nelipsita salata de boeuf, sarmale sau ardei umpluti pana la nelipsitul cozonac cu nuca. Si da, este foarte important ca de la masa de sarbatori sa nu lipseasca bucatele traditionale pe langa toate celelalte delicatese mai mult sau mai putin exotice.
Poate cel mai cautat desert, de cei mari si de cei mici este cozonacul. Da, cozonacul cel frumos crescut, aburind de la care nu te poti abtine si pe care il rupi imediat ce mama, bunica sau sotia l-au scos din cuptorul incins. Va amintiti cum bunica va zicea cand erati mic sa nu mancati cozonac fierbine ca va face rau la stomac? Ei da, si atunci, ca si acum nu bagati in seama asta… cum ati putea cand in casa pluteste in aer miosul de coca coapta si voi dati tarcoale pe langa aragaz?
Reteta Cozonac cu Nuca
Ingrediente:
Ingrediente aluat de cozonac:
1 punga de faina Titan pentru cozonac (1kg)
500 ml lapte 3,5% grasime
5 galbenusuri
200 g unt topit
250 g zahar
50 g drojdie
1 punga de stafide
un praf de sare, 2 plicuri de Finesse vanilie, 2 fiole de vanilie Dr. Oetker, coaja de portocala, o sticluta de Esenta de Rom, susan, ulei pt intins aluatul
PapaBun a fost in vacanta; si la propriu si la figurat. Dar am revenit saptamana aceasta si avem deja cateva retete calde ce asteapta sa fie prezentate.
Prima reteta de dupa vacanta e salata mea preferata; salata de vinete cu maioneza. Neaparat cu maioneza, pentru ca simpla nu imi place deloc si neaparat cu usturoi; nu am mai mancat salata de vinete cu ceapa de cativa ani dar acum ca ma gandesc la ea parca imi ploua in gura. Salata de vinete a fost printre primele feluri de mancare pe care am invatat sa le fac pe langa cartofii prajiti si oua ochiuri; si asta pentru ca atunci cand eram mai mica, in sezonul vinetelor eram in stare sa mananc doar salata minunata.
Dupa o lunga pauza luata de la bucataria PapaBun.com, nu puteam sa revin decat cu o reteta simplisima dar gustoasa. Nu ai nevoie decat de 3 toppinguri ca sa faci o pizza dupa care sa iti lingi degetele: Pizza Salami! Mmm, la fel de delicios precum suna!
Reteta Pizza Salami
Ingrediente:
Ingrediente blat:
Asa cum am procedat si la alte retete de pizza, pregatim aluatul din ingredientele in cantitatile mentionate (faina, apa, ulei, drojdie si sare) si il lasam la dospit, timp in care ne aducem la indemana ingredientele necesare pentru topping.
Ardeii umpluti cu carne de pui sau curcan sunt super buni. Nici nu ingrasa asa cum o fac ardeii umpluti cu carne de porc de exemplu, si ne permit sa ne satisfacem mici pofte culinare. Si cum in weekend am avut musafiri cativa prieteni carora le plac foarte mult ardeii umpluti, am profitat de ocazie sa ii astept cu ceva pe gustul lor. Si daca nu ma credeti ca sunt buni, va invit sa incercati…
Eu stiu una si buna: cand eram mica, clatitele erau de cateva feluri: clatite umplute cu dulceata sau gem, clatite cu ciocolata sau clatite cu branza de vaci si zahar. Mai erau optionale stafidele. Mai tarziu am aflat de clatitele banatene (nu le-am incercat pana acum, dar sunt pe lista mea in viitorul apropiat), clatitele cu inghetata sau o alta variate ar fi clatitele cu carne, ciuperci, etc. dar aici nu mai vorbim de deseturi ci de mancare in toata regula.
Dar nu m-as fi gandit niciodata sa umplu clatitele cu nuci si smantana. Priviti si va minunati!
Reteta Clatite cu Nuci si Smantana
Ingrediente:
Ingrediente aluat de clatite (8-10 clatite):
175 g faina
2 linguri de zahar
un varf de cutit de sare
3 oua
250 ml lapte
2 linguri de ulei pt uns tigaia in care coacem clatitele, daca este cazul
Pizza prosciutto crudo si gorgonzola este preferata mea. Cred ca in ultimul an, cand am iesit in oras sau am facut comanda doar asta am comandat. Tin minte ca prin vara eram in sesiune si aveam un chef nebun de pizza, si nu orice. Si m-am plimbat prin zona sa mananc o pizza buna, pana am gasit restaurantul perfect cu pizza delicioasa. Si cu gandul la pizza de atunci, am facut una acasa.
Continutul textual integral si fotografiile de pe acest site se afla sub incidenta drepturilor de autor; titularul drepturilor de autor asupra lor este Buduroes Elena Larisa. Preluarea, prelucrarea si/sau distribuirea continutuui textual si/sau a fotografiilor de pe www.papabun.com fara acordul in scris al titularului drepturilor de autor Buduroes Elena Larisa se pedepseste conform legii. Legea care reglementeaza drepturile de autor este Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Este permisa preluarea unei singure fotografii de la fiecare reteta, in limita a 3 retete, fara a fi permisa prelucrarea acesteia, doar in conditiile precizarii sursei cu link direct catre site sau catre reteta de la care fotografia a fost preluata. Nerespectarea celor doua conditii, precizarea sursei cu link direct si neprelucrea fotgrafiei se pedepseste confor legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.