Sarmalutele astea le-am gatit inca de la Paste si zilele astea ma bate gandul sa le fac din nou; vedem ce ganduri culinare imi mai trec prin minte in weekend. Printre altele, imi permit sa le mai laud odata, atat ca gust cat si ca aspect. Pana acum am mai facut sarmalute des, dar niciodata nu le-am pus pe site pentru ca erau cam mari si nu foarte aspectuoase. Astea in schimb sunt asa frumoase incat nu imi venea sa le mai mananc. Secretul a stat in foile de varza murata; fiind mai mai le-am manevrat mai bine si am reusit sa scot la final sarmalute mici si dragute. Si foarte gustoase.
Reteta Sarmale in foi de varza murata
Ingrediente sarmale:
1, 3 – 1,5 kg carne tocata amestec porc si vita
2/3 cana de orez cu bob rotund
3 cepe porivite
3 morcovi potriviti
2 legaturi de patrunjel
1 legatura de marar
2 oua
foi de varza murata (1 varza mare sau doua mai potrivite)
Nu mai facusem de mult o supa sau o ciorba si simteam nevoia de asa ceva; in plus, daca si voi va simtiti inca plini de oua si carne dupa sarbatoarea Pastelui, sigur va prinde bine o supa crema de praz. Reteta mai jos:
Ardeii umpluti cu carne de pui sau curcan sunt super buni. Nici nu ingrasa asa cum o fac ardeii umpluti cu carne de porc de exemplu, si ne permit sa ne satisfacem mici pofte culinare. Si cum in weekend am avut musafiri cativa prieteni carora le plac foarte mult ardeii umpluti, am profitat de ocazie sa ii astept cu ceva pe gustul lor. Si daca nu ma credeti ca sunt buni, va invit sa incercati…
Dupa o pauza de fix 1 luna de zile, a venit randul si primei retete din 2011. Nu o sa trec la a va povesti ce si cum, inainte de a va ura un an 2011 plin de dorinte implinite, de sanatate, alaturi de oameni dragi sufletului vostru. La multi ani!!!
Si acum va prezint o ciorba de fasole cu ciolan afumat ce nu are cum sa nu fie pe placul tuturor. Daca mai adaugam langa o ceapa rosie, un pranz copios este gata sa inceapa!
De cand ma stiu, ciorba de perisoare este ciorba mea preferata. Orice fel de mancare pe baza de carne tocata este pe gustul meu; de fapt, ziceam intr-un post anterior despre cat de mult imi plac chiftelute simple sau marinate. Ei bine, ciorba de perisoare face parte din aceeasi categorie. Este pur si simplu delicioasa.
De cele mai multe ori dupa antrenamentele de la sala ma ia cu foame. Dar o foame din aia chinuitoare… Ce e de facut in astfel de situatii? O reteta usoara, usoara, usoara. Si la modul de pregatire, dar si la numarul de calorii per portie. Nu te astepta sa cazi pe spate de placere cand manci o rosie umpluta cu ton, dar raportat la numarul de calorii si aportul de nutrienti pe care il aduce, merita sa te sacrifici pentru silueta. Si daca pana si eu, care urasc tonul in suc propriu am mancat cu pofta rosii cu ton, inseamna ca merita incercat.
Ziceam in cadrul unei retete anterioare ca imi plac chiftelutele la nebunie.
Ei bine, a venit momentul sa ma rasfat: chiftelute de curcan marinate in sos de rosii. Minunateeeee, delicioaaaaseeee. Pentru mine, desi reteta nu este deloc elaborata si ingredientele sunt departe de a fi sofisticate, a fost un adevart festin culinar.
Supa de galbiori de saptamana trecuta mi-a deschis apetitul de bureti, ciuperci. Si cum in weekenul trecut am luat de la supermarket niste ciuperci champignon, m-am gandit ca ar fi buna o tocanita de ciuperci. O tocanita de ciuperci cu smantana si mamaliguta calda. Si pe langa faptul ca reteta asta e foarte buna, este si foarte rapida.
Unul dintre regretele pe care le am ca urmare a faptului ca m-am mutat in Bucuresti de la Piatra Neamt, este faptul ca nu mai ajung la bunici. Pentru ca in fiecare vara mergeam in padure la cules de ciuperci, la cules de bureti asa cum li se zice la noi in zona. Pitarcute, hribi, painisoare, galbiori, ghebe sau ciupercile care cresc in camp. Fiecare din acestea poate fi baza unui fel de mancare delicios. Cu gandul la acele vremuri am luat saptamana asta din supermarket galbiori si am facut repejor o supa.
Nu pot sa ma gandesc la o descriere perfecta pentru reteta asta. Daca as zice ca o sa fie carnea frageda, as fi banala. Dar daca as zice ca o sa fie carnea dulce-acrisor-iute? As reusi sa va trezesc interesul si sa va trimit imediat la bucatarie?
Continutul textual integral si fotografiile de pe acest site se afla sub incidenta drepturilor de autor; titularul drepturilor de autor asupra lor este Buduroes Elena Larisa. Preluarea, prelucrarea si/sau distribuirea continutuui textual si/sau a fotografiilor de pe www.papabun.com fara acordul in scris al titularului drepturilor de autor Buduroes Elena Larisa se pedepseste conform legii. Legea care reglementeaza drepturile de autor este Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Este permisa preluarea unei singure fotografii de la fiecare reteta, in limita a 3 retete, fara a fi permisa prelucrarea acesteia, doar in conditiile precizarii sursei cu link direct catre site sau catre reteta de la care fotografia a fost preluata. Nerespectarea celor doua conditii, precizarea sursei cu link direct si neprelucrea fotgrafiei se pedepseste confor legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.