Dupa o pauuza cam lunga am revenit in forta; astazi am pregatit 3 retete: un aperitiv, un fel principal si un desert delicios. Intre timp nu am stat tocmai degeaba, avem cateva retete care se coc de nerabdare sa fie si ele scrise pe site si impartasite cu toata lumea. Reincep astazi seria retetelor delicioase cu o reteta de pui lipicios cu miere; reteta e una inspirata din cartea lui Gordon Ramsay – Meniul Perfect, carte primita cadou din partea prietenilor de la OutletDesign. Gordon ne prezinta reteta intr-un meniu de toamna iarna, dar noi ne-am infruptat cu mare spor din ea azi, in prag de primavara; promitem neaparat sa o pregatim din nou si spre finalul anului si sa revenim cu impresii.
Reteta Pui Lipicios cu Lamaie
Ingrediente Reteta Pui Lipicios cu Lamaie
bucati de pui
o capatana de usturoi
rozmarin (in reteta originala este cimbru)
o lamaie
4-5 linguri de ulei de masline
2 linguri de sos de soia
3 linguri de miere
o lingura de otet (in reteta originala este otet sherry)
In timpul perioadei ploiase de acum vreo 2-3 saptamani m-am incumetat si am facut o portie zdravana de spaghete bolognese; nimic mai potrivit pentru un pranz consistent. Nimic mai nepotrivit pentru silueta, dar atat de de bun inca uiti sa te mai opresti. Eu le-am savurat pe indelete, asa sa faceti si voi. O sugestie ideala si pentru un pranz cu prietenii: paste.
Alaturi de dresala, supa asta ar trebui sa fie nelipsita de pe mesele noastre in sezonul cald. Cu siguranta la mine asa o sa fie; doar ce au inceput caldurile groanzice afara si simtim nevoia din ce in ce mai mult de mancaruri usoare si racoroase. Pentru a desavarsi gustul, la final nu avem nevoie decat de crutoane si busuioc proaspat.
Sarmalutele astea le-am gatit inca de la Paste si zilele astea ma bate gandul sa le fac din nou; vedem ce ganduri culinare imi mai trec prin minte in weekend. Printre altele, imi permit sa le mai laud odata, atat ca gust cat si ca aspect. Pana acum am mai facut sarmalute des, dar niciodata nu le-am pus pe site pentru ca erau cam mari si nu foarte aspectuoase. Astea in schimb sunt asa frumoase incat nu imi venea sa le mai mananc. Secretul a stat in foile de varza murata; fiind mai mai le-am manevrat mai bine si am reusit sa scot la final sarmalute mici si dragute. Si foarte gustoase.
Reteta Sarmale in foi de varza murata
Ingrediente sarmale:
1, 3 – 1,5 kg carne tocata amestec porc si vita
2/3 cana de orez cu bob rotund
3 cepe porivite
3 morcovi potriviti
2 legaturi de patrunjel
1 legatura de marar
2 oua
foi de varza murata (1 varza mare sau doua mai potrivite)
In urma cu cativa ani pregateam aceste clatite cam la 3-4 saptamani, pentru ca pur simplu nu ne puteam satura de ele. Dupa, reteta a intrat intr-un colt de umbra; pana saptamana trecuta cand mi-am amintit de ea. Dupa ce am postat un mic previw al retetei de clatite pe Fanpage-ul PapaBun.Com, si am mai dat pe ici pe colo pe la colegi sau prieteni sa guste, am primit nenumarate solicitari de a prezenta reteta rapid. Iata:
Ingredientele pentru aluatul de clatite sunt aceleasi cu cele de la reteta de clatite cu crema de ciocolata, singura diferenta fiind ca am pus doar apa deoarece nu aveam bere in casa.
1 l apa
4 oua
500 g faina
un praf de sare
Ingrediente umplutura clatite:
La reteta asta, niciodata nu am cantitati exacte, le fac din ochi mereu. De data asta am folosit asa:
Ardeii umpluti cu carne de pui sau curcan sunt super buni. Nici nu ingrasa asa cum o fac ardeii umpluti cu carne de porc de exemplu, si ne permit sa ne satisfacem mici pofte culinare. Si cum in weekend am avut musafiri cativa prieteni carora le plac foarte mult ardeii umpluti, am profitat de ocazie sa ii astept cu ceva pe gustul lor. Si daca nu ma credeti ca sunt buni, va invit sa incercati…
Dupa o pauza de fix 1 luna de zile, a venit randul si primei retete din 2011. Nu o sa trec la a va povesti ce si cum, inainte de a va ura un an 2011 plin de dorinte implinite, de sanatate, alaturi de oameni dragi sufletului vostru. La multi ani!!!
Si acum va prezint o ciorba de fasole cu ciolan afumat ce nu are cum sa nu fie pe placul tuturor. Daca mai adaugam langa o ceapa rosie, un pranz copios este gata sa inceapa!
De cand ma stiu, ciorba de perisoare este ciorba mea preferata. Orice fel de mancare pe baza de carne tocata este pe gustul meu; de fapt, ziceam intr-un post anterior despre cat de mult imi plac chiftelute simple sau marinate. Ei bine, ciorba de perisoare face parte din aceeasi categorie. Este pur si simplu delicioasa.
Romanii fac salata de boeuf mai ales de Craciun si de Paste, si printre aceste sarbatori daca au cumva vreo zi de nastere inte timp. Dar noua ne place mult de tot, drept pentru care ajunge pe mesele noastre mai des. Nu foarte, pentru ca e destul de “grea” din cauza maionezei, dar suficient incat sa ne domolim poftele.
Din categoria ciorbelor cu multa smantana, am mai comis una de curand: ciorba de burta. Negata de unii, adorata de altii aceasta este una dintre cele mai populare retete; o ciorba de burta buna face deliciul unui pranz.
Continutul textual integral si fotografiile de pe acest site se afla sub incidenta drepturilor de autor; titularul drepturilor de autor asupra lor este Buduroes Elena Larisa. Preluarea, prelucrarea si/sau distribuirea continutuui textual si/sau a fotografiilor de pe www.papabun.com fara acordul in scris al titularului drepturilor de autor Buduroes Elena Larisa se pedepseste conform legii. Legea care reglementeaza drepturile de autor este Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Este permisa preluarea unei singure fotografii de la fiecare reteta, in limita a 3 retete, fara a fi permisa prelucrarea acesteia, doar in conditiile precizarii sursei cu link direct catre site sau catre reteta de la care fotografia a fost preluata. Nerespectarea celor doua conditii, precizarea sursei cu link direct si neprelucrea fotgrafiei se pedepseste confor legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.