Gogosile libaneze sunt o varianta foarte buna a gogosilor noastre traditionale, mai ales ca timpul de peparare si asteptare este de cel putin 6-8 ori redus, si asta pentru ca nu necesita timp de framantare si nici timp de crestere a aluatului. Se pot face rapid pentru familie sau pentru musafiri cu doar cateva ingrediente pe care sigur le ai in casa oricand: iaurt, faina, un praf de sare, bicarbonat de sodiu, ulei, zahar, limeta sau lamaie. Se servesc rapid cu inghetata; cred ca ar putea fi servite si cu dulceata chiar. Ingrediente simple, nu? La treaba atunci!
Dupa o pauuza cam lunga am revenit in forta; astazi am pregatit 3 retete: un aperitiv, un fel principal si un desert delicios. Intre timp nu am stat tocmai degeaba, avem cateva retete care se coc de nerabdare sa fie si ele scrise pe site si impartasite cu toata lumea. Reincep astazi seria retetelor delicioase cu o reteta de pui lipicios cu miere; reteta e una inspirata din cartea lui Gordon Ramsay – Meniul Perfect, carte primita cadou din partea prietenilor de la OutletDesign. Gordon ne prezinta reteta intr-un meniu de toamna iarna, dar noi ne-am infruptat cu mare spor din ea azi, in prag de primavara; promitem neaparat sa o pregatim din nou si spre finalul anului si sa revenim cu impresii.
Reteta Pui Lipicios cu Lamaie
Ingrediente Reteta Pui Lipicios cu Lamaie
bucati de pui
o capatana de usturoi
rozmarin (in reteta originala este cimbru)
o lamaie
4-5 linguri de ulei de masline
2 linguri de sos de soia
3 linguri de miere
o lingura de otet (in reteta originala este otet sherry)
In vara asta am mers in vacanta in Zakynthos, o minunata insula din Grecia. Marturisesc ca pana acum fructele de mare nu erau printre preferatele mele in bucatarie, dar in cele 7 zile petrecute acolo, am mancat zi de zi fructe de mare, cel putin o data pe zi. Printre noile pasiuni gastronomice se numara crevetii si calamarii; daca luna trecuta am gatit o reteta cu creveti astazi a venit randul calamarilor sa fie scosi in prim plan.
P.S.: reteta asta e cu dedicatie pentru draga mea Crenguta
Pentru cei care nu ne cunosc este greu de crezut ca atunci cand ni se pune pata pe ceva, aia facem. Asa s-a intampla in cazul masinii de paine, pe care am mers sa o cumparam la nici 6 ore dupa ce m-am uitat pe un forum culinar la paine facuta cu masina de paine. Asa s-a intaplat si cu reteta de somon cu ardei capia: dimineata o gatea Jamie Oliver la tv si dupa 3 ore noi. Cand pofta e mare, cheful de gatit e pe masura.
Daca am gatit de doua ori in 3 zile acest fel de mancare clar se numara printre mancarurile mele preferate. Prima data am mancat somon cu sos de portocale in urma cu o luna la o nunta; si de atunci mi-a ramas gandul la el. Trebuia neaparat sa il gatesc si eu; este foarte fraged, foarte gustos si cu siguranta va face ravagii in fata musafirilor.
Pentru ca nu am mai mancat de mult o salata de pui, pentru duminica asta m-am gandit la o combinatie usoara pentru silueta si care poate fi gata in mai putin de 30-35 de minute.
Boabele de naut se numesc humus, cunoscute si cu numele de hamos, houmous sau hummous. De aici, vine si numele acestui fel de mancare de origine orientala. Acesta este nelipsit de pe mesele tuturor locuitorilor Orientului Mijlociu, si se pare ca reteta cea mai cunoscuta si mai gustoasa vine din Libia. Este un preparat de post, bogat in proteine si hranitor. La baza lui, sta pasta de susan, un alt preparat consumat de sine statator sau in componenta altor feluri principale. In Romania, oamenii se impart in doua categorii: cei care il mananca cu placere si cei care nu il consuma deloc, pentru ca gustul lui usor amarui nu este pe placul tuturor. Reteta de baza o gasiti mai jos, de la ea putand face diverse derivatii: cu ceapa verde si rosii sau cu iaurt.
Reteta Humus
Ingrediente:
220 g susan
10 linguri de ulei de masline (sau de floarea soarelui)
Asta este o reteta pe care cu siguranta o sa o pregatesc mai des la vara si o sa o servesc alaturi de o cupa de inghetata de vanilie sau chiar de lamaie. Astazi insa e desertul perfect pentru o zi de primavara veritabila.
Reteta Tarta cu Lamaie
Ingrediente blat pentru tarta (pentru 2 tarte cu diametrul de 28 cm)
Saptamana trecuta am primit un cadou neasteptat din partea colegilor de la munca; pe cat de neasteptat de atat de util: un cuptor cu convectie. Imediat ce am ajuns acasa cu el, l-am cercetat, l-am invartit pe toate partile si l-am pus la treaba.
In prima seara am gatit niste pulpe de pui cu garnitura de ardei gras copt. Dar, in weekend am ales ceva diferit: niste aripioare ceva mai speciale, cu miere si lamaie si garnitura de cartofi copti. Si pentru weekend-ul asta am deja in plan un mic dejun altfel: sandwich-uri cu ou pentru micul dejun. Le-am incercat, le-am mancat, mi-au placut, le-am mai facut de vreo 2 ori intre timp de la prima experienta si o sa le impart cu voi. Revenind la…
Treaba cu fructele de mare sta cam la fel ca la ciorba de burta: ori le adori, ori le detesti. Ei, la fel ca in cazul ciorbei de burta, nici cu fructele de mare nu am avut vreo tangenta mult timp. Pana acum vreo 2 saptamani, cand am mancat pentru prima data salata de fructe de mare. Si mi-au placut, am facut astazi si o sa mai fac si alta data.
Continutul textual integral si fotografiile de pe acest site se afla sub incidenta drepturilor de autor; titularul drepturilor de autor asupra lor este Buduroes Elena Larisa. Preluarea, prelucrarea si/sau distribuirea continutuui textual si/sau a fotografiilor de pe www.papabun.com fara acordul in scris al titularului drepturilor de autor Buduroes Elena Larisa se pedepseste conform legii. Legea care reglementeaza drepturile de autor este Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Este permisa preluarea unei singure fotografii de la fiecare reteta, in limita a 3 retete, fara a fi permisa prelucrarea acesteia, doar in conditiile precizarii sursei cu link direct catre site sau catre reteta de la care fotografia a fost preluata. Nerespectarea celor doua conditii, precizarea sursei cu link direct si neprelucrea fotgrafiei se pedepseste confor legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.