Dupa o pauuza cam lunga am revenit in forta; astazi am pregatit 3 retete: un aperitiv, un fel principal si un desert delicios. Intre timp nu am stat tocmai degeaba, avem cateva retete care se coc de nerabdare sa fie si ele scrise pe site si impartasite cu toata lumea. Reincep astazi seria retetelor delicioase cu o reteta de pui lipicios cu miere; reteta e una inspirata din cartea lui Gordon Ramsay – Meniul Perfect, carte primita cadou din partea prietenilor de la OutletDesign. Gordon ne prezinta reteta intr-un meniu de toamna iarna, dar noi ne-am infruptat cu mare spor din ea azi, in prag de primavara; promitem neaparat sa o pregatim din nou si spre finalul anului si sa revenim cu impresii.
Reteta Pui Lipicios cu Lamaie
Ingrediente Reteta Pui Lipicios cu Lamaie
bucati de pui
o capatana de usturoi
rozmarin (in reteta originala este cimbru)
o lamaie
4-5 linguri de ulei de masline
2 linguri de sos de soia
3 linguri de miere
o lingura de otet (in reteta originala este otet sherry)
Nu mai facusem de mult o supa sau o ciorba si simteam nevoia de asa ceva; in plus, daca si voi va simtiti inca plini de oua si carne dupa sarbatoarea Pastelui, sigur va prinde bine o supa crema de praz. Reteta mai jos:
Ceva bun pentru seara din categoria retete rapide, usor de preparat si fara prea mari pretentii; nu ai scuza sa nu gatesti, pentru ca sigur gasesti prin casa ingredientele de care ai nevoie.
Chiar astazi am pregatit o reteta mai simpluta si care nu necesita prea mult efort din partea bucatarului si timp de asteptare daca nu punem la socoteala timpul de marinare pentru carne. Recunosc, spre rusinea mea ca nu am mai gatit un muschi de porc la cuptor de ceva timp; dar la cat de bun a iesit astazi as zice ca m-am antrenat in fiecare zi.
Reteta Muschi de Porc in Vin cu Piure si Gogonele Murate
Ingrediente:
o bucata de muschi de porc
un pahar de vin
cartofi
gogonele murate
usturoi
sare, piper, boia dulce, ulei de masline pentru marinat
Saptamana trecuta am primit un cadou neasteptat din partea colegilor de la munca; pe cat de neasteptat de atat de util: un cuptor cu convectie. Imediat ce am ajuns acasa cu el, l-am cercetat, l-am invartit pe toate partile si l-am pus la treaba.
In prima seara am gatit niste pulpe de pui cu garnitura de ardei gras copt. Dar, in weekend am ales ceva diferit: niste aripioare ceva mai speciale, cu miere si lamaie si garnitura de cartofi copti. Si pentru weekend-ul asta am deja in plan un mic dejun altfel: sandwich-uri cu ou pentru micul dejun. Le-am incercat, le-am mancat, mi-au placut, le-am mai facut de vreo 2 ori intre timp de la prima experienta si o sa le impart cu voi. Revenind la…
Cred ca asta e una dintre cel mai ciudate combinatii posibile pe care am putut sa le mananc; si sa le si gatesc in acelasi timp. Si zic asta pentru ca in Moldova, de unde vin eu nu am mai auzit pe nimeni sa manance varza murata, cartofi si carne, toate gatite in acelasi vas. Dar combinatia merita incercata!
Romanii fac salata de boeuf mai ales de Craciun si de Paste, si printre aceste sarbatori daca au cumva vreo zi de nastere inte timp. Dar noua ne place mult de tot, drept pentru care ajunge pe mesele noastre mai des. Nu foarte, pentru ca e destul de “grea” din cauza maionezei, dar suficient incat sa ne domolim poftele.
Inspirata de Friptura Ungureasca de Vita cu Vinetem-am gandit sa merg in aceeasi directie si sa fac un gulas. Pentru un gulas ca la carte, ideal ar fi sa il gatim la ceaun la foc de lemne. Dar daca nu avem posibilitatea de a gati gulas la ceaun, facem un compromis si il gatim pe aragaz. Musai e insa sa tinem cont de urmatoarele aspecte: cantitatea de ceapa sa fie egala cu cea de carne si gulasul trebuie iutit neaparat cu ardei iute. Dar iute, iute, iute sa fie ardeiul. In plus, trebuie sa folosim untura de porc: carnea va fi astfel foarte frageda si muuult mai gustoasa. Gata cu vorba, la treaba.
Ce poate fi mai bun decat o friptura frageda de vita? O friptura frageda de vita cu legume la gratar, nu? Cu muuulte vinete si ardei gras nu poate sa iasa decat o nebunie de friptura ungureasca putin picanta, ca altfel nu ar mai fi ungureasca, dar absolut delicioasa.
In cadrul unei retete prezentate anterior, va povesteam despre dresala. Ei bine, despre dresala mea nimeni din alta zona a Romaniei, cu exceptia Moldovei, nu a auzit. Daca voi pregatiti reteta asta acasa celor dragi, si daca ea se numeste altfel, va invit sa imi spuneti. Pana atunci, imi place sa cred ca e reteta cu specific moldovenesc, o dresala moldoveneasca.
Reteta Dresala
Ingrediente:
1,5-2 kg cartofi
2-3 morcovi mari
2-3 cepe mari
1-2 ardei grasi (optional)
300-500 g smantana
1-2 litri lapte batut (cel mai bun e laptele acru facut in casa, chisleag-ul)
Continutul textual integral si fotografiile de pe acest site se afla sub incidenta drepturilor de autor; titularul drepturilor de autor asupra lor este Buduroes Elena Larisa. Preluarea, prelucrarea si/sau distribuirea continutuui textual si/sau a fotografiilor de pe www.papabun.com fara acordul in scris al titularului drepturilor de autor Buduroes Elena Larisa se pedepseste conform legii. Legea care reglementeaza drepturile de autor este Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Este permisa preluarea unei singure fotografii de la fiecare reteta, in limita a 3 retete, fara a fi permisa prelucrarea acesteia, doar in conditiile precizarii sursei cu link direct catre site sau catre reteta de la care fotografia a fost preluata. Nerespectarea celor doua conditii, precizarea sursei cu link direct si neprelucrea fotgrafiei se pedepseste confor legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.