Reteta Tiramisu
Postat de Larisa pe 28 AprA fost una din retelele mele preferate mult timp, unul din deserturile pe care le savuram de fiecare data cu aceeasi si aceeasi placere. Acum se afla doar in top 3, dar nu se stie cand se schimba clasamentul…
Reteta Tiramisu
Ingrediente:
- 2 cutii mascarpone de 250 grame
- 2 pungi piscoturi de 400-450 grame (se foloseste cam o punga jumate, o punga si trei sferturi)
- 7-8 oua (depinde cat de mari sunt)
- o cana zahar – 200-250 gr (depinde cat de dulce preferati)
- 600 ml cafea tare , fara zahar (eu personal folosesc orzo – ness decofeinizat)
- Esenta de rom
- Cacao, ciocolata rasa, frisca, pentru ornat
Se face cafeaua si se lasa la racit, dupa care se pune esenta de rom in ea.
Se separa galbenusurile de albusuri. Albususrile se bat spuma cu zaharul (se pastreaza 2-3 linguri de zahar pentru galbenusuri), pana nu se mai desprind de pe mixer. Separat, se bat si galbenusurile bine pana isi dubleaza volumul si se albesc usor; se adauga mascarponele si 2-3 linguri de zahar, si se omogenizeaza bine pana se topeste tot zaharul. Se adauga albusurile peste crema obtinuta din galbenusuri, mascarpone si zahar si se amesteaca atat cat e necesar sa se omogenizeze toata compozitia (nu foarte mult, deoarec se lasa albusurile si crema devine foooarte moale).
Piscoturile se inmoaie unul cate unul in cafea, nu foarte mult, si se aseaza unul langa altul, intr-un vas, pana se completeaza primul strat. Dupa, se aduga un strat de crema, si tot asa, un rand de piscoturi si unul de crema, pana la maxim 3-4 straturi de piscoturi. Pentru un aspect frumos dar si pentru un plus de gust, prajitura se termina cu un strat de crema.
Se orneaza cu cacao, ciocolata rasa, frisca, dupa pofta. Prajitura mea e ornata cu ciocolata cu lapte rasa, iar gustul e de vis.
Se lasa la frigider minim 2 ore, sa se inmoaie bine piscoturile, si se serveste rece.
Pofta buna la tiramisu!
P.S.: Pentru incepatori, recomand ca aceasta prajitura sa fie facuta intr-un vas cu pereti, o caserola mai mare asta pentru ca prajitura sa nu se rastoarne. Daca doriti, ingredientele se pot reduce la jumatate.
6 comentarii pentru
Reteta Tiramisu
Comment by cineva93 on April 29, 2010 at 13:36
mascarponneee … suna asa … subversiv 🙂 🙂 🙂
asa ca m-am informat : “Este un tip de brânză originară din nordul Italiei, zona Lombardiei, unde se foloseÅŸte în tot felul de specialităţi culinare. Se utilizează fie ca atare, fie cu puÅ£in zahăr, sau uneori se foloseÅŸte în adaos cu zabaglione. Este o brânză de culoare albă ÅŸi consistenţă cremoasă, care se întinde uÅŸor. ÃŽn stare proaspătă are aromă de lapte ÅŸi smântână ÅŸi uneori se foloseÅŸte în loc de unt.
Se obţine din smântână proaspătă cu conţinut redus de grăsime (25%). Se spune că pentru a obţine aroma deosebită şi proaspătă a laptelui, vacile trebuie hrănite numai cu iarbă proaspătă (!!!)
Acest tip de brânză a apărut în regiunea din jurul oraÅŸului Milano, în secolele XVI – XVII. Numele său vine de la mascarpa – un lapte făcut din zerul rămas la fabricarea unei brânze maturate numite stracchino. Sau poate proveni de la mascarpia, numele local al brânzei ricotta, având în vedere că ambele tipuri de brânză se fac prin procedee relativ similare.
De aici se poate trage concluzia că mascarpone a rezultat ca un produs secundar la fabricarea altor tipuri de brânzeturi.
IniÅ£ial era făcută în perioada de toamnă – iarnă ÅŸi era destinată consumului imediat. Ulterior, a început să fie refrigerată ÅŸi în felul acesta poate fi consumată ÅŸi după câteva săptămâni.”
problema mea este : aceasta ipocrit de gustoasa prajiturica nu incalca “dogmele” dietei ??? 🙂
Comment by Melianda on April 29, 2010 at 14:53
Ah cat de bine poate sa arate, noroc ca abia l-am terminat ca altfel ma lua cu dureri de cap.
Comment by Larisa on April 29, 2010 at 16:59
@cineva93: ai, ai, ai bineinteles ca incalca pe deplin “dogmele” dietei. Dar? Cine spune ca ele trebuie urmate cu sfintenie? Mai calcam pe langa din cand in cand, ca oameni pofticiosi suntem, nu?
Iar in categoria oameni pofticiosi, ma includ in primul rand pe mine. Slabiciunile mele: dulciurile, KFC si pizzzaaaaaa!
Nici sa ma bati nu le rezist 😀
Comment by nicu on August 20, 2010 at 17:52
la cafea … foarte important ! Cafeaua tre’ sa fie espresso si de buna calitate, altfel ii da prajiturii un post gust ca de “sol” (bun, cred ca exagerez, dar se simte tiramisu facut cu cafea proasta sau la filtru) si se pune amaretto, neaparat.
Comment by Larisa on August 20, 2010 at 23:17
Hei, Nicu! Bine ai venit pe blog 🙂
In ceea ce priveste cafeaua, da asa e, recomand ca tiramissu sa fie facut cu espresso, insa de multe ori se fac compromisuri, recunosc si eu fac mai ales daca din prajitura mananca si copii, si atunci aleg folosesc si cafea naturala fara cofeina.
Iar in ceea ce priveste amaretto, eu am facut si cu amaretto dar parca mai mult imi place cu rom (nu esenta de rom).
Oricum, parerea mea e ca putem adapta in functie de gust.
Am intalnit persoane care pun praf de frisca in crema pentru a fi mai groasa, asta e blasfemie in opinia mea :)))
Comment by raluca on September 30, 2011 at 13:35
Nu se pune rom si nici esenta de rom si nici frisca! Of, romanii nu inteleg simplitatea.