Reteta Humus
Postat de Larisa pe 22 MarBoabele de naut se numesc humus, cunoscute si cu numele de hamos, houmous sau hummous. De aici, vine si numele acestui fel de mancare de origine orientala. Acesta este nelipsit de pe mesele tuturor locuitorilor Orientului Mijlociu, si se pare ca reteta cea mai cunoscuta si mai gustoasa vine din Libia. Este un preparat de post, bogat in proteine si hranitor. La baza lui, sta pasta de susan, un alt preparat consumat de sine statator sau in componenta altor feluri principale. In Romania, oamenii se impart in doua categorii: cei care il mananca cu placere si cei care nu il consuma deloc, pentru ca gustul lui usor amarui nu este pe placul tuturor. Reteta de baza o gasiti mai jos, de la ea putand face diverse derivatii: cu ceapa verde si rosii sau cu iaurt.
Reteta Humus
Ingrediente:
- 220 g susan
- 10 linguri de ulei de masline (sau de floarea soarelui)
- 450 g naut fiert (cca 300 g uscat)
- 5-6 catei de usturoi
- zeama de la o lamaie
- sare si piper pentru gust
Prepararea retetei incepe cu o seara inainte, cand punem la inmuiat nautul in apa.
A doua zi, punem nautul la fiert cu o lingurita de sare, pentru cca 90 de minute; pentru ca apa o sa se evapore avem grija sa il punem la fiert intr-un vas mai maricel in care intra mai multa apa (tinem cont aici ca avem nevoie de zeama pentru a da consistenta pastei de naut la final).
Intre timp, prajim susanul intr-o tigaie sau la cuptor intr-o tava. Lasam flacara la mic, pentru ca semintele sunt foarte fragile si se ard repede; avem grija sa invartim des.
Dupa ce s-au racit, le punem intr-un blender sau robot de bucatarie si le macinam marunt; daca e nevoie ne ajutam de uleiul de masline in timpul procesului de macinare, avand grija ca la final sa iasa o pasta fina si sa incorporam cele 10 linguri de ulei de masline. Asta este pasta de susan, numita si tahini. Poate fi preparata si cu ulei de floarea soarelui, mai ales daca vrem sa o folosim ca baza pentru mancaruri gatite (uleiul de masine nu are un gust foarte placut gatit).
Cand s-au racit boabele de naut fierte, le pasam fin cu acelasi ajutor in bucatarie: blender sau robotul de bucatarie; la fel ca la tahini ne ajutam de zeama ramasa la fiert.
In timp ce blenderul mixeaza, adaugam si cateii de usturoi si zeama de la o lamaie. Cand nautul este pasat fin si am obtinut consistenta dorita, adaugam si pasta de susan si amestecam pentru ultima data pentru a omogeniza.
Servim humusul pe paine proaspata; recomand a se servi imediat dupa ce este scos de la frigider.
Pofta buna!
3 comentarii pentru
Reteta Humus
Comment by Ioana on March 29, 2012 at 23:00
Super, atata ca eu, oricat am insistat, nu am reusit sa transform susanul in tahini, tot susan a ramas si aproape am ars blenderul. E vreun descantec care trebuie spus?
Comment by Larisa on March 29, 2012 at 23:11
:))
M-am ajutat de uleiul de masline, l-am adaugat treptat cand boabele nu erau inca macinate pentru a da forta blenderului.
Ma gandesc totusi si la urmatoarea varianta: pune uleiul in blender si susanul, initial cam o treime din cantitate si dupa cate putin pana se macina tot si obtii pasta. Daca e cazul, mai suplimenteaza cu 1-2 linguri de ulei.
Pentru ca nautul e mai lipicios si in cantitate mai mare, iti sugerez sa incepi la fel: pune cateva boabe, zeama si adauga treptat boabele (si zeama) pana termini cu nautul si obtii consistenta potrivita.
Si la noi a durat ceva pana am convins blenderul sa faca ca noi :))
Comment by Claudia on September 7, 2012 at 09:05
Ca sa fii sigura de rezultat, de ce nu folosesti pasta de susan gata preparata? O gasesti in mag naturiste si costa 15 lei 400 g; eu chiar ieri am luat un borcan si azi vreau sa preg humusul