Sarmalutele astea le-am gatit inca de la Paste si zilele astea ma bate gandul sa le fac din nou; vedem ce ganduri culinare imi mai trec prin minte in weekend. Printre altele, imi permit sa le mai laud odata, atat ca gust cat si ca aspect. Pana acum am mai facut sarmalute des, dar niciodata nu le-am pus pe site pentru ca erau cam mari si nu foarte aspectuoase. Astea in schimb sunt asa frumoase incat nu imi venea sa le mai mananc. Secretul a stat in foile de varza murata; fiind mai mai le-am manevrat mai bine si am reusit sa scot la final sarmalute mici si dragute. Si foarte gustoase.
Reteta Sarmale in foi de varza murata
Ingrediente sarmale:
1, 3 – 1,5 kg carne tocata amestec porc si vita
2/3 cana de orez cu bob rotund
3 cepe porivite
3 morcovi potriviti
2 legaturi de patrunjel
1 legatura de marar
2 oua
foi de varza murata (1 varza mare sau doua mai potrivite)
Cand eram mica, fiecare Paste avea ceva in comun, indiferent de locul in care mergeam: ouale rosii, salata de beof si pasca. De cand sunt in Bucuresti, pasca mi-a lipsit cel mai mult pentru ca sa fac oua rosii nu e atat de greu iar la salata ma pricep. Dar o pasca? Credeam ca e imposibil; asta pana ieri cand am facut prima mea pasca cu ciocolata. Rezultatul insa a fost peste asteptarile mele;mi-as dori sa o gustati si voi sa nu credeti ca ma laud degeaba. Sunt mandra de mine.
Craciunul se apropie cu pasi repezi; de fapt, scriind aceeasta reteta imi dau seama ca mai avem doar 35 de zile la dispozitie pentru ales cadouri, planuit vacanta de Craciun si pus la punct masa de Craciun. Ei da, masa de Craciun este foarte importanta. De la nelipsita salata de boeuf, sarmale sau ardei umpluti pana la nelipsitul cozonac cu nuca. Si da, este foarte important ca de la masa de sarbatori sa nu lipseasca bucatele traditionale pe langa toate celelalte delicatese mai mult sau mai putin exotice.
Poate cel mai cautat desert, de cei mari si de cei mici este cozonacul. Da, cozonacul cel frumos crescut, aburind de la care nu te poti abtine si pe care il rupi imediat ce mama, bunica sau sotia l-au scos din cuptorul incins. Va amintiti cum bunica va zicea cand erati mic sa nu mancati cozonac fierbine ca va face rau la stomac? Ei da, si atunci, ca si acum nu bagati in seama asta… cum ati putea cand in casa pluteste in aer miosul de coca coapta si voi dati tarcoale pe langa aragaz?
Reteta Cozonac cu Nuca
Ingrediente:
Ingrediente aluat de cozonac:
1 punga de faina Titan pentru cozonac (1kg)
500 ml lapte 3,5% grasime
5 galbenusuri
200 g unt topit
250 g zahar
50 g drojdie
1 punga de stafide
un praf de sare, 2 plicuri de Finesse vanilie, 2 fiole de vanilie Dr. Oetker, coaja de portocala, o sticluta de Esenta de Rom, susan, ulei pt intins aluatul
La noi in Moldova acestui fel de mancare i se zice bot. Si se face doar cu cas de oaie framantat cu sare, invelit in mamaliga, i se da forma rotunda si se pune la copt pe plita incinsa pe toate partile. Stiti cat e de delicioasa mamaliga aia coapta pe plita? Mmmm, are o aroma deosebita cum numai la bunica acasa am intalnit. Dar, cum in viata asta m-am mai plimbat pe ici pe colo, am intalnit si alte variante de bot, sau bulz asa cum mai e cunoscut prin alte locuri. Una dintre aceste variante o gasiti prezentata mai jos.
Ardeii umpluti cu carne de pui sau curcan sunt super buni. Nici nu ingrasa asa cum o fac ardeii umpluti cu carne de porc de exemplu, si ne permit sa ne satisfacem mici pofte culinare. Si cum in weekend am avut musafiri cativa prieteni carora le plac foarte mult ardeii umpluti, am profitat de ocazie sa ii astept cu ceva pe gustul lor. Si daca nu ma credeti ca sunt buni, va invit sa incercati…
Romanii fac salata de boeuf mai ales de Craciun si de Paste, si printre aceste sarbatori daca au cumva vreo zi de nastere inte timp. Dar noua ne place mult de tot, drept pentru care ajunge pe mesele noastre mai des. Nu foarte, pentru ca e destul de “grea” din cauza maionezei, dar suficient incat sa ne domolim poftele.
Unii o mai numesc musaca de varza, altii sarmale imprastiate, eu ii spun pur si simplu varza a la cluj. In incercarile de a imbunatati reteta cat mai mult de-a lungul anilor, am gasit diverse variante de varza a la cluj vegetariana sau de post cu soia si diverse adaosuri. Asta e blasfemie in opinia mea, adevarata reteta de varza a la cluj are carne, carne de porc si/sau vita. Reteta are o alta savoare.
Reteta Varza a la Cluj
Ingrediente:
2 verze potrivite (recomand sa se foloseasca varza murata)
1-1,2 kg carne tocata amestec porc si vita
150 gr orez
2 cepe mari
6-8 linguri bulion
kaiser/piept de porc/sunculita
o cescuta de bors acru (daca nu folosim varza murata)
De cand ma stiu, mi-au placut mancarurile cu sos. Sos rosu, sos alb, sos sa fie… Si printre acestea se numara piftelutele in sos de rosii dar si ostropelul de pui. In seara asta m-am oprit asupra deliciosului ostropel de pui cu sos de rosii proaspete alaturi de o mamaliguta aburinda.
Mmmmm, un dulce dupa care inghiti in sec de fiecare data la restaurant atunci cand chelnerul trece pe langa tine cu desertul comandat la masa alaturata. Cu atat mai mult, daca au forma clasica de cerculet cu biluta in varf, se scalda in smantana proaspata si dulceata.
Continutul textual integral si fotografiile de pe acest site se afla sub incidenta drepturilor de autor; titularul drepturilor de autor asupra lor este Buduroes Elena Larisa. Preluarea, prelucrarea si/sau distribuirea continutuui textual si/sau a fotografiilor de pe www.papabun.com fara acordul in scris al titularului drepturilor de autor Buduroes Elena Larisa se pedepseste conform legii. Legea care reglementeaza drepturile de autor este Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Este permisa preluarea unei singure fotografii de la fiecare reteta, in limita a 3 retete, fara a fi permisa prelucrarea acesteia, doar in conditiile precizarii sursei cu link direct catre site sau catre reteta de la care fotografia a fost preluata. Nerespectarea celor doua conditii, precizarea sursei cu link direct si neprelucrea fotgrafiei se pedepseste confor legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.