Pentru cei care nu ne cunosc este greu de crezut ca atunci cand ni se pune pata pe ceva, aia facem. Asa s-a intampla in cazul masinii de paine, pe care am mers sa o cumparam la nici 6 ore dupa ce m-am uitat pe un forum culinar la paine facuta cu masina de paine. Asa s-a intaplat si cu reteta de somon cu ardei capia: dimineata o gatea Jamie Oliver la tv si dupa 3 ore noi. Cand pofta e mare, cheful de gatit e pe masura.
Sarmalutele astea le-am gatit inca de la Paste si zilele astea ma bate gandul sa le fac din nou; vedem ce ganduri culinare imi mai trec prin minte in weekend. Printre altele, imi permit sa le mai laud odata, atat ca gust cat si ca aspect. Pana acum am mai facut sarmalute des, dar niciodata nu le-am pus pe site pentru ca erau cam mari si nu foarte aspectuoase. Astea in schimb sunt asa frumoase incat nu imi venea sa le mai mananc. Secretul a stat in foile de varza murata; fiind mai mai le-am manevrat mai bine si am reusit sa scot la final sarmalute mici si dragute. Si foarte gustoase.
Reteta Sarmale in foi de varza murata
Ingrediente sarmale:
1, 3 – 1,5 kg carne tocata amestec porc si vita
2/3 cana de orez cu bob rotund
3 cepe porivite
3 morcovi potriviti
2 legaturi de patrunjel
1 legatura de marar
2 oua
foi de varza murata (1 varza mare sau doua mai potrivite)
Treaba cu fructele de mare sta cam la fel ca la ciorba de burta: ori le adori, ori le detesti. Ei, la fel ca in cazul ciorbei de burta, nici cu fructele de mare nu am avut vreo tangenta mult timp. Pana acum vreo 2 saptamani, cand am mancat pentru prima data salata de fructe de mare. Si mi-au placut, am facut astazi si o sa mai fac si alta data.
Ardeii umpluti cu carne de pui sau curcan sunt super buni. Nici nu ingrasa asa cum o fac ardeii umpluti cu carne de porc de exemplu, si ne permit sa ne satisfacem mici pofte culinare. Si cum in weekend am avut musafiri cativa prieteni carora le plac foarte mult ardeii umpluti, am profitat de ocazie sa ii astept cu ceva pe gustul lor. Si daca nu ma credeti ca sunt buni, va invit sa incercati…
De cand ma stiu, ciorba de perisoare este ciorba mea preferata. Orice fel de mancare pe baza de carne tocata este pe gustul meu; de fapt, ziceam intr-un post anterior despre cat de mult imi plac chiftelute simple sau marinate. Ei bine, ciorba de perisoare face parte din aceeasi categorie. Este pur si simplu delicioasa.
Probabil multi dintre voi, cei care treceti pe aici mai des ati observat pasiunea mea pentru ciorbele drese cu smantana (nu ca ar fi greu de observat). Pentru mine ciorba nu e ciorba daca nu are o lingura (sau mai multe) de smantana. Urmatoarea zeama pe care o sa o postez e o dresala, o reteta moldoveneasca cred, ca toate cunostintele mele din alte zone ale tarii se uita crucis cand le zic de asa ceva. Revenind la reteta de azi, e vorba de o delicioasa ciorba de pui a la grec.
Unii o mai numesc musaca de varza, altii sarmale imprastiate, eu ii spun pur si simplu varza a la cluj. In incercarile de a imbunatati reteta cat mai mult de-a lungul anilor, am gasit diverse variante de varza a la cluj vegetariana sau de post cu soia si diverse adaosuri. Asta e blasfemie in opinia mea, adevarata reteta de varza a la cluj are carne, carne de porc si/sau vita. Reteta are o alta savoare.
Reteta Varza a la Cluj
Ingrediente:
2 verze potrivite (recomand sa se foloseasca varza murata)
1-1,2 kg carne tocata amestec porc si vita
150 gr orez
2 cepe mari
6-8 linguri bulion
kaiser/piept de porc/sunculita
o cescuta de bors acru (daca nu folosim varza murata)
Continutul textual integral si fotografiile de pe acest site se afla sub incidenta drepturilor de autor; titularul drepturilor de autor asupra lor este Buduroes Elena Larisa. Preluarea, prelucrarea si/sau distribuirea continutuui textual si/sau a fotografiilor de pe www.papabun.com fara acordul in scris al titularului drepturilor de autor Buduroes Elena Larisa se pedepseste conform legii. Legea care reglementeaza drepturile de autor este Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Este permisa preluarea unei singure fotografii de la fiecare reteta, in limita a 3 retete, fara a fi permisa prelucrarea acesteia, doar in conditiile precizarii sursei cu link direct catre site sau catre reteta de la care fotografia a fost preluata. Nerespectarea celor doua conditii, precizarea sursei cu link direct si neprelucrea fotgrafiei se pedepseste confor legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.