Dupa o pauuza cam lunga am revenit in forta; astazi am pregatit 3 retete: un aperitiv, un fel principal si un desert delicios. Intre timp nu am stat tocmai degeaba, avem cateva retete care se coc de nerabdare sa fie si ele scrise pe site si impartasite cu toata lumea. Reincep astazi seria retetelor delicioase cu o reteta de pui lipicios cu miere; reteta e una inspirata din cartea lui Gordon Ramsay – Meniul Perfect, carte primita cadou din partea prietenilor de la OutletDesign. Gordon ne prezinta reteta intr-un meniu de toamna iarna, dar noi ne-am infruptat cu mare spor din ea azi, in prag de primavara; promitem neaparat sa o pregatim din nou si spre finalul anului si sa revenim cu impresii.
Reteta Pui Lipicios cu Lamaie
Ingrediente Reteta Pui Lipicios cu Lamaie
bucati de pui
o capatana de usturoi
rozmarin (in reteta originala este cimbru)
o lamaie
4-5 linguri de ulei de masline
2 linguri de sos de soia
3 linguri de miere
o lingura de otet (in reteta originala este otet sherry)
Prajitura asta e pregatita si mancata in seara in care Mandinga lua bataie la Eurovision. Scoteam samburii din cirese si suspinam cand vedeam voturile celorlalte tari; acum, suspin dupa gustul delicios al prajituricii: cum sa va zic ca e delicioasa? O las pe Oana sa va povesteasca maine dimineata cand se trezeste. Tin sa va spun ca e scoasa din cuptor dupa ora 1 si pozata pe la 2 si ceva dimineata. Asta e din ciclul ce mai fac oamenii noaptea…
Pe o vreme ingrozitor de calda ca cea de astazi, un milkshake este tot ce ai nevoie ca sa te racoresti; delicios si racoros. Pe langa asta, poate sa inlocuiasca cu succes un desert cu capsuni, sarac in calorii dar perfect pentru o zi de vara. Eu l-am tot preparat de cand au aparut capsunile si mai profit cat le mai gasesc pe la piata.
Cand eram mica, fiecare Paste avea ceva in comun, indiferent de locul in care mergeam: ouale rosii, salata de beof si pasca. De cand sunt in Bucuresti, pasca mi-a lipsit cel mai mult pentru ca sa fac oua rosii nu e atat de greu iar la salata ma pricep. Dar o pasca? Credeam ca e imposibil; asta pana ieri cand am facut prima mea pasca cu ciocolata. Rezultatul insa a fost peste asteptarile mele;mi-as dori sa o gustati si voi sa nu credeti ca ma laud degeaba. Sunt mandra de mine.
Desi din casa vremea pare una calda si se aud gugustiucii cantand, cand am iesit afara dupa lapte azi dimineata am avut surpriza ca afara sa dau de un soare cu dinti, vant si vreme nu foarte placuta. E soare, e frumos dar e rece. Vreme numai buna de savurat o portie de lapte cu taitei facuti cu mana ta.
N-am mai gatit de ceva timp, in concluzie nici aici nu am mai avut asa multa activitate. Dar, incet imi propun sa revin si astazi am facut un prim pas in directia asta.
Cu ceva bun si simplu. Niste mere coapte in foietaj si scaldate ulterior in sos de vanilie; sosul o sa vi se para cunoscut de la reteta de strudel vienez cu mere si sos de vanilie. In rest, niste nuci, migdale, alune de padure sau orice altceva aveti in casa si dulceata… si pofta de ceva bun si dulce.
Reteta Mere Coapte in Foietaj cu Sos de Vanilie
Ingrediente pentru 4 portii:
4 mere potrivite ca marime
aluat foietaj (eu am folosit Linco de 800 g)
dulceata (eu am folosit de zmeura)
alune de padure (sau nuci, migdale, alune prajite…)
Craciunul se apropie cu pasi repezi; de fapt, scriind aceeasta reteta imi dau seama ca mai avem doar 35 de zile la dispozitie pentru ales cadouri, planuit vacanta de Craciun si pus la punct masa de Craciun. Ei da, masa de Craciun este foarte importanta. De la nelipsita salata de boeuf, sarmale sau ardei umpluti pana la nelipsitul cozonac cu nuca. Si da, este foarte important ca de la masa de sarbatori sa nu lipseasca bucatele traditionale pe langa toate celelalte delicatese mai mult sau mai putin exotice.
Poate cel mai cautat desert, de cei mari si de cei mici este cozonacul. Da, cozonacul cel frumos crescut, aburind de la care nu te poti abtine si pe care il rupi imediat ce mama, bunica sau sotia l-au scos din cuptorul incins. Va amintiti cum bunica va zicea cand erati mic sa nu mancati cozonac fierbine ca va face rau la stomac? Ei da, si atunci, ca si acum nu bagati in seama asta… cum ati putea cand in casa pluteste in aer miosul de coca coapta si voi dati tarcoale pe langa aragaz?
Reteta Cozonac cu Nuca
Ingrediente:
Ingrediente aluat de cozonac:
1 punga de faina Titan pentru cozonac (1kg)
500 ml lapte 3,5% grasime
5 galbenusuri
200 g unt topit
250 g zahar
50 g drojdie
1 punga de stafide
un praf de sare, 2 plicuri de Finesse vanilie, 2 fiole de vanilie Dr. Oetker, coaja de portocala, o sticluta de Esenta de Rom, susan, ulei pt intins aluatul
Astazi o sa va prezint o prajitura, de fapt e singura prajitura pregatita in luna martie: negresa. Dar ca de fiecare data, a iesit atat de buna incat la putin peste o saptamana am refacut-o pentru ziua unei colege.
Pe langa trezitul la ora 12.00, bucuria mea din fiecare weekend este micul dejun. Sa ma tezesc tarziu, sa lenevesc si sa iau un mic dejun copios, in liniste. Asa incepe o dimineata perfecta. Acum doua saptamani mi-am propus sa imi fac o bucurie duminica dimineata; un mic dejun dulce, un mic dejun pe care sa il pot servi langa un pahar de lapte si de ce nu, pe care sa il pot inmuia in pahar. Asa, ca sa ne simtim si mai bine…
Eu stiu una si buna: cand eram mica, clatitele erau de cateva feluri: clatite umplute cu dulceata sau gem, clatite cu ciocolata sau clatite cu branza de vaci si zahar. Mai erau optionale stafidele. Mai tarziu am aflat de clatitele banatene (nu le-am incercat pana acum, dar sunt pe lista mea in viitorul apropiat), clatitele cu inghetata sau o alta variate ar fi clatitele cu carne, ciuperci, etc. dar aici nu mai vorbim de deseturi ci de mancare in toata regula.
Dar nu m-as fi gandit niciodata sa umplu clatitele cu nuci si smantana. Priviti si va minunati!
Reteta Clatite cu Nuci si Smantana
Ingrediente:
Ingrediente aluat de clatite (8-10 clatite):
175 g faina
2 linguri de zahar
un varf de cutit de sare
3 oua
250 ml lapte
2 linguri de ulei pt uns tigaia in care coacem clatitele, daca este cazul
Continutul textual integral si fotografiile de pe acest site se afla sub incidenta drepturilor de autor; titularul drepturilor de autor asupra lor este Buduroes Elena Larisa. Preluarea, prelucrarea si/sau distribuirea continutuui textual si/sau a fotografiilor de pe www.papabun.com fara acordul in scris al titularului drepturilor de autor Buduroes Elena Larisa se pedepseste conform legii. Legea care reglementeaza drepturile de autor este Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Este permisa preluarea unei singure fotografii de la fiecare reteta, in limita a 3 retete, fara a fi permisa prelucrarea acesteia, doar in conditiile precizarii sursei cu link direct catre site sau catre reteta de la care fotografia a fost preluata. Nerespectarea celor doua conditii, precizarea sursei cu link direct si neprelucrea fotgrafiei se pedepseste confor legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.