Oktoberfest, sarbatoarea berii
Postat de Larisa pe 1 SepScurt Istoric
Ideea acestei sarbatori a luat nastere in anul 1810 la initiativa unui subofiter din garda nationala, dar la origini sarbatoarea s-a tinut prima data pentru a sarbatori casatoria dintre printul mostenitor Ludwig de Bavaria si printesa Therese von Hildburghausen; acest eveniment a fost serbat prima data in anul 1810 la 17 octombrie. Atunci, bauturile alcoolice nu au fost servite la fata locului ci in centrul orasului. In anii urmatori, sarbatoarea a luat amploare si semnificatia acesteia a inceput sa fie alta de la an la an, fiind organizata ulterior in scopuri publicitare. Cu timpul, consumul de alcool a fost permis in perimetrul in care se desfasura Oktoberfest-ul.
An de an festivalul debuteaza cu defilarea firmelor participante, defilare ce are ca punct de plecare piata centrala a orasului Marienplatz. Fiecare firma participanta este reprezentata de carute impodobite si trase de patru cai. Chiar daca la inceput defilarea era neaparat necesara deoarece trebuiau transportate butoaiele cu bere la locul petrecerii, astazi defilarea, care in timp a devenit o traditie, constituie momentul in care incepe sarbatoarea. In 1881 s-a prajit primul bou (care a fost consumat rapid) iar in anii urmatori s-au introdus meniurile alcatuite din jumatati de pui sau rate servite alaturi de covrigul Brezn (covrig), covrig traditional münchenez. Prima halba de bere din stica a fost introdusa in anul 1892 , halba care astazi este de departe cel mai cautat suvenir la Oktoberfest. Din anul 1950 se organizeaza cu sfintenie parada de costume populare bavareze, parada care a luat amploare de la an la an si ajunge ca in zilele noastre sa numere peste 9000 de participanti.
Traditia conform careia primarul orasului desface primul butoi de bere in prima sambata la ora 12, astfel fiind declarat festivalul deschis, a fost inaugurata destul de tarziu, in anul 1950. Ceremonia este foarte importanta, acest moment permitand consumarea alcoolului in perimetrul Oktoberfest-ului. Oktoberfest-ul este vizitat an de an de multe alte nationalitati, nefiind doar un festival regional ci unul international. Unele nationalitati, precum italienii sunt intr-atat de fidele Oktoberfest-ului incat au primit si spatiu privilegiat: al doilea week-end este dedicat acestora, prezenta numeroasa si galagioasa la Oktoberfest anual.
Locul de desfasurare
Locul de desfasurare al Oktoberfest-ului este in apropierea celui mai important nod feroviar din München – Hauptbahnhof (Gara centrala). Sarbatoarea este organizata pe o pajiste numita Theresienwiese, pajiste care gazdueste anual si alte sarbatori. Din totalul de 42 hectare pe care le masoara pajistea, 32 hectare sunt destinate an de an sarbatorii berii. Oktoberfest nu a fost singura sarbatoare destinata berii, deoarece in trecut exista o lege conform careia berea putea fi produsa doar in intervalul 29 septembrie – 23 aprilie, datorita riscului destul de mare de a produce incedii pe timpul verii. Astfel, inainte ca producatorii sa poata intra intr-un nou sezon de productie acestia trebuiau sa scape de „stocul vechi”.
Oktoberfest International
Oktoberfest-ul nu se sarbatoreste doar la München. Orasul Hanovra se poate lauda cu cel mai mare Oktoberfest din nordul Germaniei, si in orase precum Stuttgard sau Bad Hersfeld se organizeaza festivaluri toamna de toamna. Festivalul bavarez a fost imprumutat si de alte continente. La ora actuala, berea este sarbatorita in festivalul cu acelasi nume in tari ca SUA, Canada, Brazilia, China, Australia,Thailanda . Cel din SUA se sarbatoreste in Cincinnati, Ohio. Acolo emigrantii germani au contribuit semnificativ in dezvoltarea economica a orasului inca din 1800. In anul 1994 festivalul a fost vizitat de printul mostenitor al Bavariei. In acelasi an a fost stabilit recordul pentru cel mai lung sir de dansatori in Chicken Dance, consemnat chiar si in Cartea mondiala a recordurilor (Guinnes Book of Records ). Festivalul este an de an „tinta” a 500.000 de vizitatori iar organizatorii sustin ca este cel mai mare Oktoberfest din America de Nord. In Australia, Oktoberfest-ul se organizeaza in localitatea Fairfield si gazdueste anual aproximativ 30.000 de vizitatori. Festivalul se organizeaza an de an sub mottoul „Live and let live; eat and drink well” (traieste si lasa si pe altii sa o faca; mananca si bea bine).
PROST!
PROST! este varianta in limba germana a expresiei romanesti “Noroc!”, urare rostita atunci cand oaspetii Oktoberfest-ului ciocnesc doua halbe de bere. Halba are o traditie veche in Bayern si este un simbol netagaduit al festivalului. Pe tot parcursul festivalului berii, atat in perimetrul acestuia cat si in restul orasului, in mijloacele de transport in comun sau in vecinatatea orasului se regasesc grupuri de vizitatori care poarta veseli un Bierkrug (halba de bere) gol. Initial, halba de bere era fabricata din piatra sau portelan, unele halbe reprezentand obiecte de colectie; aveau capace de zinc sau argint incrustat. Halbele de acest gen s-au dovedit a fi prea scumpe si prea fragile pentru sarbatoarea berii, asa ca s-a optat pentru cele de sticla, mai facil de produs, de intretinut si mai ieftine. Halbele de portelan si piatra se produc inca, fiind cautate in special de colectionari sau vanatori de suveniruri. Unii vizitatori accepta sa plateasca pretul pentru o halba de sticla sau portelan; altii incearca plece acasa cu cele in care au le-a fost servita berea in timpul festivalului. Acestia devin clientii perfecti pentru organele de ordine.
Activitati desfasurate in cadrul sarbatorii berii
Activitatile la Oktoberfest, sunt dintre cele mai diverse. De la bautul de bere, valuri de bere, la halbe de 1 litru, pana la devoratul principalelor feluri de mancare traditionale: jumatati de pui sau rate perpelite sau chiar peste pentru amatorii de carne alba. Pestele poarta denumirea de peste prajit la protap, numit de bavarezi Stekerlfisch (peste infipt), si de obicei se foloseste pastravul pescuit din lacul Chiemsee. O mancare nelipsita, este salata de cartofi cu ciolan. Pentru amatorii de deserturi, festinul culinar se incheie mereu cu delicioasele fructe trase in ciocolata, multe sortimente de inghetata, ciocolata din belsug si bomboane. Nelipsita este populara turta dulce in toate formele, dar cea mai cautata este cea in forma de inima cu glazura multicolora de zahar. Purtatul de tricouri cu mesaje haioase („Te iubesc”, „Hai sa ne intalnim la anu”) si parcul de distractii se numara printre activitatile preferate ale participantilor la sarbatoare. In trecut, printre activitatile preferate ale acestora se numarau jocul de popice si dansurile.
Statistici Oktoberfest:
- 6.000.000 de vizitatori, in medie
- 12.000 de oameni lucreaza la Oktoberfest, 1600 sunt chelneritele
- 200.000 de halbe de bere au fost recuperate in 2006 de la vizitatorii care au incercat sa le sustraga
- 1440 de toalete publice sunt puse la dispozitia vizitatorilor
- 43 de km de cabluri sunt necesare pe intreaga suprafata a Theresenwiese
- 30% din productia anuala de bere din München se consuma in timpul festivalului
- cei mai multi litri de bere consumati:12.000 hectolitri – anul 1910, la aniversarea centenarului
- cei mai multi vizitatori: 1985, la sarbatorirea a 175 de ani
- cea mai lunga pauza: 1939-1948
- cel mai mare cort, in anul 1913, al firmei Pschorr-Rosl: 5500 metri patrati, 12.000 locuri
- cele mai multe halbe de bere baute de o singura persoana: 10, in anul 1901 (pentru care respectivul domn a fost premiat). Astazi se bea si mai mult, dar oamenii sunt prea ocupati cu distractia; nu mai numara nimeni nimic… nici macar turta dulce infulecata de amatorii de dulciuri.
Oktoberfest 2010
Si anul acesta Oktoberfest isi deschide portile pentru miile de vizitatori bautorii de bere. Sambata, 18 septembrie, oaspetii sunt asteptati la ora 12.00 cand primarul va deschide primul butoi cu bere. Spectacolul tine pana pe 4 octombrie (fiind prelungit cu o zi, luni fiind o zi cu totul si cu totul speciala), iar programul in care berea poate fi consumata, este de la 10.00-22.30 de luni pana vineri si de la 09.00-22.30 sambata, duminica si in zilele de sarbatoare. Organizatorii anunta pentru anul acesta cea mai mare sarbatoare a berii din toate timpurile, deoarece se sarbatoresc 200 de ani de la primul Oktoberfest.
Daca va ganditi sa mergeti la Oktoberfest anul acesta, nu ratati suvenirurile.
Daca totusi anul acesta este prea tarziu sa va faceti planuri de vacanta in Germania, tineti cont ca in 2011 Oktoberfest incepe la 17 septembrie si se termina in data de 03 octombrie iar Oktoberfest 2012 se desfasoara intre 22 septembrie si 7 octombrie.
Un comentariu pentru
Oktoberfest, sarbatoarea berii
Comment by RALUCA on September 8, 2010 at 12:22
Este o sarbatoare extraordinara.Pentru mine acest festival a insemnat enorm fiind pentru prima data anul trecut.mI-A PLACUT FOARTE MULT